top of page
Search
On Point Services

Business Central z pohledu vedoucího skladu


Na jedné straně stolu hromada papírů s vyskladněními, na druhé sešity se zápůjčkami. A mezi regály nespokojený vedoucí skladu, snažící se dohledat chybějící položky. Zní to povědomě? Pak vás zveme k přečtení dnešního článku. Podíváme se na to, jak může personál vašeho skladu pracovat efektivněji – s pomocí ERP systému MS Dynamics 365 Business Central a jeho modulu Sklad.


Minule jsme si povídali o tom, jak Business Central pomáhá ředitelům společností a divizí. Jak pro ně přizpůsobuje domovskou stránku, jak jim svými funkcemi usnadňuje každodenní práci i které moduly a integrace mohou využívat. Dnes podobným způsobem prozkoumáme, jaké prostředí a vychytávky nabízí Centrum rolí Business Centralu vašim skladníkům.


Jak Business Central usnadňuje skladníkům život?


Především jim dává přehled a kontrolu. Business Central je ERP systém. To znamená, že centralizuje a udržuje všechna data společnosti aktuální. Od účetnictví přes lidské zdroje až po skladové zásoby. Každý uživatel systému přitom vidí ten kousek „skládačky“, který potřebuje. U skladníků je to především modul Sklad, případně Nákup. A také užitečná domovská stránka s přehledy, poskládanými na míru pro ně.


Skladové procesy jsou ale provázané i s aktivitami dalších oddělení firmy.

Příklad? Co třeba činnost nákupčích a plánovačů? Nákupčí vytvoří objednávky a zadá do systému datum, kdy zboží přijde. Vedoucí skladník následně rozplánuje práci svým podřízeným a zadá jim úkoly do systému. Všichni jsou připraveni. Jakmile zboží dorazí, stačí vzít čtečky do rukou a vše zařadit na své místo. Stav zásob na konkrétních lokacích se v reálném čase aktualizuje v ERP systému. Pokud začnou zásoby docházet, systém plánovači navrhne podle plánovacích parametrů výrobní zakázku či nákupní objednávku pro jejich doplnění.


Jaké funkce byste mohli ocenit?


Přiřazení atributů zboží


V posledních verzích Business Centralu je možné přiřazovat zboží atributy – třeba typ zboží, použitelnost, do jakého stroje nebo výrobku komponenta patří apod. Díky tomu je vyhledávání zboží ještě snadnější.


Karta zboží s atributy
Karta zboží s atributy

Variabilita sledování parametrů


Nastavte si podle svých potřeb, co chcete u různých typů zboží sledovat, a usnadněte si zaskladňování. Bude to umístění? Hmotnost a velikost? Nebo třeba sériová čísla a šarže?


Náhrady


Zákazník má zájem o zboží, které zrovna není na skladě. Co teď? Nemusíte vymýšlet řešení na koleni nebo zákazníka odmítat – systém vám umí nabídnout vhodnou náhradu. Dopředu si totiž nastavíte, jaké zboží má podobné parametry a za jakých podmínek může být adekvátní alternativou. Dokáže je pak vydat kdokoli z vašich zaměstnanců, i bez odborných znalostí.


Detail náhrady zboží
Detail náhrady zboží

Evidence čárových kódů a identifikátorů čteček


Samozřejmostí je propojení systému s vašimi čtečkami čárových kódů. Identifikátor může obsahovat měrnou jednotku, číslo zboží a varianty – např. typ zboží, jeho kód, barvu... Přitom není třeba pro každou variantu zakládat samostatnou skladovou kartu, stačí jedna pro všechny varianty daného zboží.


Odlišné nastavení zboží na různých lokacích


Máte více skladů a potřebujete pracovat se zbožím v nich různým způsobem? Není problém. Systém vám umožní přiřadit stejnému zboží různé plánovací parametry v rámci jednotlivých lokací skladů.


Montážní zakázky


Potřebujete vyskladnit zboží složené z více komponent? Například „set“ nebo jednoduchou montáž, kterou provádí skladníci ve skladu? Systém si s evidencí poradí! S pomocí montážní zakázky sloučí komponenty do jedné položky zboží.



Plánování inventur


Nastavte si inventury podle svých potřeb! Rozhodněte, jestli chcete dělat slepou inventuru nebo chcete vidět množství, které na skladě má být. Naplánujte četnost inventur u každého zboží.


Rozšířené možnosti práce s měrnými jednotkami


Používejte různé měrné jednotky pro rozdílné operace. Například nakupujte po paletách, zaskladňujte po krabicích a prodávejte po kusech. V systému si zvolíte základní měrnou jednotku, která všechny ostatní jednotky propojí.


Evidence způsobu práce se zbožím


Vaši nováčci často váhají, jak se zbožím manipulovat? Zadejte do systému, které zboží je třeba vozit výtahem, vozíkem nebo kdy mají použít jeřáb.


A mnoho dalšího…


Jaké přehledy nabízí domovská stránka?


Domovská stránka je to první, co vidíte při přihlášení do systému. Je to taková vaše osobní plocha, kde jsou všechny údaje a statistiky, které chcete sledovat. Business Central automaticky nabízí vhodnou skladbu domovské stránky pro každou uživatelskou roli, v On Pointu vám ji ale rádi přizpůsobíme úplně na míru.


Příklady prvků na domovské stránce skladníka
Příklady prvků na domovské stránce skladníka

Co může být na domovské stránce skladníka? Tak třeba:

  • Nepřiřazená zaskladnění nebo vyskladnění – vedoucí skladu může rozdělovat práci všem skladníkům, klidně i v rámci týmů. Na domovské stránce uvidí vyřízené i plánované skladové operace, ale také informaci, že k některé operaci ještě není žádný kolega přiřazený.

  • Pracovní výkazy jednotlivých zaměstnanců – a kromě toho také požadavky na schvalování docházky.

  • Požadavky na kontrolu – vyskladnění nějakého zboží vyžaduje určité workflow, v rámci kterého může být potřeba kontrola vedoucího.

  • Zůstatky zásob – vedoucí skladu má vždy k dispozici seznam kritického zboží a může snadno zkontrolovat stavy zásob.

  • Úkoly – domovská stránka zobrazuje úkoly uživatelů. Vedoucí skladu je může i přiřazovat svým skladníkům.


A cokoli dalšího potřebujete…


Kdo bude mít do systému přístup?


To záleží jen na vás. Obvykle rozhoduje velikost skladu a zavedené procesy. U některých společností má přístup do ERP systému pouze vedoucí skladu, který z něj pak příslušná data tiskne skladníkům. Větší sklady využívají možnost přidělit přístup více uživatelům, kteří si vzájemně mohou zadávat úkoly a nastavovat workflow – zkrátka pracovat i v systému jako tým.


Integrace? Ale jistě!


Dynamics 365 Business Central, stejně jako jeho předchůdce Dynamics NAV, podává ruce prakticky jakémukoli softwaru třetích stran. Respektive, v On Pointu dokážeme zařídit jejich spolupráci. Z hlediska potřeb skladu by pro vás mohla být zajímavá integrace s docházkovými systémy, samozřejmě také se čtečkami nebo automatizovanými sklady.


Chcete vědět víc?


Pověděli jsme si základy a pár příkladů. Podrobnosti by byly na delší povídání. Rádi se do něj pustíme osobně a s ohledem na vaši konkrétní situaci. Chcete? Ozvěte se nám.



Lucie Odehnalová

Senior Consultant




Petr Kupka

Director




Autoři článku: Lucie Odehnalová, Lenka Kovářová

291 views

Comments


bottom of page